Linssien reunahionta

Kun uudet silmälasikehykset on valittu, näöntutkimus tehty ja sopiva linssiratkaisu päätetty, jäät odottelemaan kärsimättömänä, että pääset noutamaan uusia laseja. Tässä artikkelissa kerromme, miten uudet silmälasisi valmistuvat.

Silmälasien valinnan, näöntutkimuksen, valittujen linssien ja tarvittavien mitoitusten perusteella voimme tilata asiakkaalle sopivat linssit. Oikeanlaisten linssien tilaamiseen tarvitaan paljon erilaista tietoa. Linssien voimakkuudet, ominaisuudet, käyttötarkoitus ja asennustiedot. Kehyksen koko, materiaali ja istuvuus kasvoilla. Kaikki tiedot vaikuttavat siihen, miltä valmiit silmälasit näyttävät ja tuntuvat sekä kuinka miellyttävää uusien silmälasien käyttö on.

Kun oikeat linssit on tilattu, odottelemme linssejä tehtaalta tai linssivalmistajan varastosta. Varastolinssit toimitetaan Helsingistä 1-5 työpäivässä, yksilöllisten ja tilauksesta valmistettavien linssien toimitusaika on useimmiten 5-10 työpäivää.

Linssit saapuvat meille pyöreinä, kiekkomaisina linssiaihioina, joihin on hiottu tilatut voimakkuudet ja lisätty haluamamme pintakäsittelyt. Suoritamme liikkeessä linssien reunahionnan eli linssien sovituksen valittuun kehykseen. Linssien reunahionta on nykyään useimmiten ulkoistettu esimerkiksi linssivalmistajan tehtäväksi, jolloin kehys lähetetään tehtaalle hiontaa varten tai linssit toimitetaan tehtaalta valmiiksi hiottuna annettujen tietojen perusteella.

Meillä linssit hiotaan itse, mutta miksi? Laurilla on usean vuoden kokemus linssien reunahionnasta ja alusta asti oli selvää, että sitä asiantuntemusta kannattaa hyödyntää myös omassa yrityksessä. Linssien hiominen ja viimeisteleminen itse on käsityötä ja hiontaan liittyvä asiantuntemus on vähentynyt optikkoliikkeistä vuosikymmenten kuluessa. Vielä muutama kymmentä vuotta sitten lähes jokaisen liikkeen takahuoneessa oli oma hiomakone, mutta nykyään homma hoituu tehokkaasti suurilla hiomoilla ja aikaa vapautuu muihin asioihin. Hionnan tekeminen itse mahdollistaa kuitenkin suuremman henkilökohtaisen panoksen silmälasien valmistusprosessissa. Se, että voi itse vaikuttaa silmälasien lopputulokseen myös viimeistelyvaiheessa lisää myös tekijänsä arvostusta silmälaseja kohtaan. Itse tehty tuntuu aina paremmalta, kunhan se on hyvin tehty. Ja meillä on!

Hionnan tekeminen optikkoliikkeessä säästä usein myös jonkin verran aikaa, kun linssien ei tarvitse odotella suuren hiomon jonossa työstövuoroaan. Kun kehyksiä ei tarvitse lähettää postitse hiomolle, vain palatakseen paluupostissa taas takaisin, säästytään myös turhalta tavaran paikasta toiseen kuljettamiselta. Mikäli uudet linssit hiotaan asiakkaan käytössä olevaan kehykseen, on reunahionta mahdollista tehdä myös odottaessa niin, ettei asiakkaan tarvitse selvitä ilman silmälaseja. Hiontaprosessi hoituu useimmiten alle puolessa tunnissa.

Kun linssit saapuvat meille, ensimmäiseksi tarkistamme, että linssit vastaavat tilausta. Linssien voimakkuudet tarkistetaan linssimittarilla ja varmistetaan, että linssityyppi ja linssin ominaisuudet ovat oikein.

Tämän jälkeen määritetään linssien optinen keskipiste ja asennusmerkit paikalleen. Linsseihin merkitään tussilla asennuspisteet, joiden avulla linssit saadaan hiottua oikeaan asentoon suhteessa kehykseen ja asiakkaan silmien sijaintiin.

Seuraavaksi määritetään linssien muoto ja koko. Kehys asetetaan hiomakoneen kehyslukijaan, jossa lukijan neula lukee kehyksen linssiaukon urasta linssien tarkan muodon ja koon. Muoto voidaan tarvittaessa lukea myös mallilinssistä tai sabluunasta, silloin kun linssin kiinnitystapa on erilainen.

Kun lukija on määrittänyt linssien muodon ja koon sekä linssien välisen etäisyyden kehyksessä, linssit keskiöidään oikealle paikalleen kehykseen aiemmin määritettyjen kehysmitoitusten mukaisesti. Linssien asennuskohta määräytyy sen mukaan, missä kohtaa silmät ovat suhteessa linssiaukkoon, vaaka- sekä pystysuunnassa. Asennuskohta voidaan määrittää millimetrin kymmenyksen tarkkuudella.

Kun linssien merkinnät on asetettu oikeaan paikkaan linsseihin nähden, linsseihin kiinnitetään hiontaa varten “tutti” eli hiontanappi erityisellä hiontateipillä. Tutin avulla linssi kiinnitetään hionnan ajaksi koneeseen ja teippi pitää linssin oikeassa asennossa hionnan aikana.

Tutituksen jälkeen linssi asetetaan hiomakoneeseen. Ennen hionnan käynnistämistä määritetään vielä asetukset hiontaa varten. Valitaan työstettävän linssin materiaali, linssin kiinnitystapa kehykseen, haluttu viimeistely ja mahdollinen reunan kiillotus.

Hiomakone voi tehdä linssiin erilaisia reunahiontoja. Useimmissa muovi- ja metallikehyksissä on ura, jota varten linssiin hiotaan harjamainen reuna, fasetti, joka asettuu sopivasti kehyksen linssiaukkoa ympäröivään uraan. Välillä taas linssiin tarvitaan ura, jonka sisälle kehyksen siima tai litteä reuna kiinnittyy. Koneella voidaan tehdä myös täysin tasainen reuna, esimerkiksi kehyksettömiä malleja varten.

Kun asetukset on määritetty kohdalleen laitetaan kone käyntiin. Hiomakone käyttää linssien hionnassa vettä. Hiomakoneessa on erilaisia tahkoja hionnan eri vaiheisiin. Ensin kone hioo karkeammalla tahkolla linssistä oikean muotoisen, minkä jälkeen linssiin tehdään haluttu reunan viimeistely hienommalla tahkolla. Lopuksi linssin terävät reunat siistitään.

Koneesta paljastuu siististi hiottu linssi, joka asetetaan kehykseen paikoilleen. Joskus linssin koko tarvitsee vielä hienosäätöä, jolloin hiomakone tekee tarvittavat muutokset toiveiden mukaan.

Linssit asetetaan kehykseen paikoilleen ja varmistetaan, että linssi tuntuu sopivan kokoiselta. Liian tiukasti asettuva linssi aiheuttaa linssiin jännitettä, mikä voi heikentää linssin optisia ominaisuuksia ja kuluttaa pinnoitteita. Liian pieni linssi ei pysy tukevasti paikoillaan ja linssi saattaa pyöriä tai irrota helposti. Varmistetaan vielä, että linssit asettuvat kehykseen oikeaan asentoon, kuten on mitoitettu ja että oikeat voimakkuudet ovat oikeassa kohdassa linssiä.

Lopuksi katsotaan, ettei kehyksen asento ja säädöt ole muuttuneet linssien asennuksen aikana. Kehys ja linssit puhdistetaan huolellisesti sekä tehdään vielä lopullinen laadun tarkistus.

Laadukkaiksi ja oikein valmistetuiksi todetut silmälasit yhdistetään niille kuuluvaan silmälasikoteloon ja oheistarvikkeisiin. Valmiit silmälasit ovat noudettavissa ja piinaava odotuksesi päättyy pian, kun saat uudet silmälasit päähäsi!


Kommentoi