Mikä ihmeen bioasetaatti?

Suuri osa valikoimamme kehyksistä on valmistettu bioasetaatista. Mutta mikä tekee bioasetaatista paremman ja ekologisemman vaihtoehdon tavallisempiin muovimateriaaleihin verrattuna?

Kun puhutaan muovikehyksistä, on kehysten materiaali useimmiten muuta kuin ”tavallista”, öljypohjaista muovia. Yleensä muovikehykset on valmistettu selluloosa-asetaatista, joka valmistetaan puuvilla- ja puukuiduista johdetuista luonnollisista polymeereistä. Se on siis pohjimmiltaan täysin luonnollinen materiaali, toisin kuin öljypohjaiset muovimateriaalit. Ominaisuuksiensa vuoksi asetaatti soveltuukin mainiosti käytettäväksi silmälasi- ja aurinkolasikehysten valmistukseen.

Asetaattikehyksiä on kuitenkin moneen lähtöön. Asetaatin valmistuksessa käytettävät kemikaalit voivat aiheuttaa puutteellisessa tehdasympäristössä vakavia terveyshaittoja työntekijöilleen. Kemikaalien joutuessa esimerkiksi vesistöön, myös luonto kärsii tuotannosta. Edullisimpiin asetaattikehyksiin tuleekin suhtautua varauksella, sillä matalien tuotantokustannusten maissa voi tehtaiden ympäristökuormituksessa ja työntekijöiden työturvallisuudessa olla puutteita. Ja juuri niissä matalien tuotantokustannusten maissa valmistetaan suuri osa länsimaidenkin muovikehyksistä.

Edullisten muovi- tai asetaattikehysten valmistuksessa on saatettu käyttää myös raakaöljyä ja muoviteollisuudessa usein käytettäviä ftalaatteja, jotka eivät päivittäisessä ihokontaktissa ole terveellisiä. Ftalaatit on luokiteltu myrkyllisiksi kemikaaleiksi ja niiden käyttöä on rajoitettu esimerkiksi muovileluissa. Ilman raakaöljyä ja ftalaatteja asetaatin valmistusprosessi on hitaampaa ja siten kalliimpaa. Tämän työvaiheen kohdalla oikaiseminen aiheuttaa kuitenkin sen, että silmälasikehykset säilyttävät muotonsa heikommin ja löystyvät käytössä sekä sen, että kehykset kuluvat ja harmaantuvat nopeasti.

Bioasetaatissa raakaöljypohjaiset materiaalit ja myrkylliset ftalaatit on korvattu luonnollisilla vaihtoehdoilla.

Laadullisesti ja ympäristön kannalta parempi vaihtoehto on bioasetaatti. Bioasetaatissa raakaöljypohjaiset materiaalit ja myrkylliset ftalaatit on korvattu luonnollisilla vaihtoehdoilla. Luonnollinen selluloosapohjainen bioasetaatti vaatii enemmän aikaa saavuttaakseen jämäkän luonteensa. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa, sillä bioasetaatista valmistetut kehykset ovat erityisen mukavan tuntuisia, jopa silkkisen pehmeitä ja kestävät vuosia ja vuosia päivittäisessä käytössä. Kehykset ovat helposti muokattavissa ja taivuteltavissa, mutta säilyttävät silti muotonsa tukevasti. Kehysten kuluessa tai haalistuessa on bioasetaatti helposti kiillotettavissa entiseen loistoonsa. Luonnollisuutensa ansiosta puhdas bioasetaatti on myös täysin allergisoimaton, biohajoava ja kierrätettävä materiaali.

Maailman laadukkain asetaatin tuotanto tapahtuu Euroopassa sekä Japanissa. Italialainen Mazzucchelli on maailman johtava asetaattitehdas. Tehtaan asetaatin tuotanto on vastuullista ja monet kehysvalmistajat luottavat kehystuotannossaan laadukkaaseen Mazzucchelli-asetaattiin. Esimerkiksi EOE:n, Dick Mobyn ja Oscar Magnusonin kehykset valmistetaan Italiassa Mazzucchellin asetaatista. AHLEM ja Vinylize käyttävät myös omilla verstaillaan Ranskassa ja Unkarissa vain parasta Mazzucchellin bioasetaattia.

Bioasetaatista valmistetut kehykset ovat siis todella ympäristöystävällinen ja eettisesti kestävä valinta. Kehykset tuntuvat laadukkaalta ja mukavalta päivittäisessä käytössä ja niistä on hyvällä huolenpidolla iloa moniksi vuosiksi eteenpäin. Olisivatko sinun seuraavat kehyksesi valmistettu laadukkaasta bioasetaatista?

Kind Opticalin valikoimasta löydät bioasetaatista valmistettuja kehyksiä brändeiltä AHLEM, Dick Moby, EOE, Oscar Magnuson ja Vinylize.


Kommentoi