Monitehot

Yksitehot

Yksiteholinssien ominaisuuksissa on eroja

Merkittävimmät yksiteholinssejä erottavat tekijät ovat linssien materiaali, taitekerroin, pinnoitteet sekä yksilöllisyys.

Taitekerroin ja materiaalit 

Käytännössä kaikki linssit valmistetaan nykyään muovista, mutta käytetyissä materiaaleissa on eroja niiden optisen laadun ja kestävyyden osalta. Erilaisiin linssimateriaaleihin viitataan usein niiden taitekertoimen perusteella: 1.5, 1.6, 1.67, 1.74 (tai kuten Suomessa hieman harhaanjohtavasti on opittu: ohentamaton, 1x ohennettu, 2x ohennettu ja 3x ohennettu). Jokaisella taitekertoimella on puolensa ja sopivan linssin valintaan vaikuttaa monet tekijät, kuten voimakkuus, käyttötarkoitus ja kehyksen tyyppi. 

Suosituin linssimateriaali on 1.6, joka on kestävä ja optiselta laadultaan loistava. Korkeampia taitekertoimia käytetään kun halutaan siistimmät ja kevyemmät linssit suurilla voimakkuuksilla, mutta samalla linssien optinen laatu kärsii jonkin verran.

Pinnoitteet 

Käytännössä kaikissa silmälasilinsseissä on nykyään jonkinlaiset pinnoitteet, mutta pinnoitteissa on eroja. Parhaissa linsseissä on naarmuuntumista ehkäisevä kovapinnoite, häiritseviä heijastuksia vähentävä heijastuksenestopinnoite, vettä ja likaa hylkivä antistaattinen pinnoite, 100% uv-suoja ja lisäominaisuutena haitallista sinistä valoa suodattava pinnoite. Laadukkaimmilla pinnoitteilla on 2 vuoden takuu.

Yksilöllinen vai varastotuote?

Linssivalmistajat pitävät tiettyjä yksiteholinssejä valmiina varastossa, rajoitetuilla voimakkuuksilla. Tämän takia tavallisimmilla voimakkuuksilla linssit voi saada jopa seuraavaksi päiväksi. Jos varastolinssien voimakkuusrajat ylittyvät tai tarvitaan yksilöllisesti määritettyjä linssejä, linssit tehdään tilauksesta. Yksilöllisten linssien valmistuksessa voidaan hyödyntää tarkkoja kehys- ja käyttäjäkohtaisia mittauksia ja tietoja, jotka parantavat linssien käyttömukavuutta.